Vasamuseet i Stockholm

Vasamuseet i Stockholm

I Stockholm finns många intressanta museum för alla åldrar och intressen. Stockholm är en oerhört vacker stad som breder ut sig på många mindre öar, som t.ex. Skeppsholmen, Kungsholmen och Djurgården. På Djurgården finns det världsunika Vasamuseet, med ett helt regalskepp från 1600-talet. Vasamuseet är Sveriges mest besöka museum med ca 1,5 miljoner besökare per år och människor kommer från hela världen för att titta på det stora och välbevarade skeppet som tagits upp från havsbotten. Dagens Vasamuseum är byggt som ett skepp och dess siluett syns tydligt i Stockholm.

Regalskeppet Vasa på 1600-talet

År 1628, den 10 augusti, på sin jungfrufärd, sjönk örlogsfartyget Vasa ner i dyn vid Beckholmen, strax utanför inloppet till Stockholm. Vasa var ett vackert och utsmyckat regalskepp, vilket innebar att det var ett kungligt skepp. Det byggdes för att visa stormakten Sveriges styrka och var oerhört dyrt. Problemet med skeppet var att det inte var stabilt nog i det oväder som kom och därmed kantrade skeppet.

Regalskeppet Vasa idag

Redan under 1600-talet gjorde några bärgningsförsök, men då det inte kunde genomföras, blev det förlista skeppet snart glömt. På 1950-talet lyckades en arkeolog lokalisera skeppet och arbetet att bärga skeppet påbörjades. Skeppet bärgades 1961 och förvarades i museet Wasavarvet. Wasavarvet stod också på Djurgården. Men det beslutades att det skulle byggas ett nytt museum och år 1991 invigde kungen Vasamuseet. Sedan dess har många svenskar åkt till Stockholm och besökt museet. På museet finns både en välsorterad butik med intressanta saker att köpa, restaurang och en trädgård. Museet är både en plats att besöka för att få lära sig om den svenska marinhistorien, men också för att slappna av och bli underhållen. Besöket ger också en möjlighet att få komma till en annan värld och en annan tid och få fantasin att flöda: hur var det att leva på den tiden? Hur såg tallrikar och kläder ut? Hur stora var kanonerna? Det är också intressant att titta på sakerna i museet och jämföra med vår tid. Idag har vi dammsugare, då användes kvast. Idag kan vi enkelt framför datorn boka flyttstädning i Landskrona när vi ska flytta och har fullt upp, då fanns inget internet och skulle någon städa fick de hämta vatten i en hink. Så oerhört mycket har hänt och det ger oss ett perspektiv på vår egen tid.

En intressant detalj är dessutom att Vasamuseet är 52.2 meter högt – lika högt som Vasas stormast! Museet är fullt av sådana unika kuriositeter och visar upp den hantverksskicklighet som folk hade för fyrahundra år sedan, men också har idag. För att ha legat på botten i 333 år var skeppet i bra skick, vilket möjliggjorde att bärga henne. Dock krävdes det skickliga konservatorer när det bärgades, men också nu för att bevara skeppet. Ett besök på Vasamuseet och regalskeppet Vasa är väl spenderad tid och uppskattas av alla åldrar.

dante