Specialmuseum runtom världen

Specialmuseum runtom världen

Över hela världen finns det massor med berömda museum, som Louvren i Frankrike, Hermitage i Ryssland, Akropolismuseet i Grekland and Metropolitan Museum of Art i USA. Listan kan göras enorm och för den som tycker om att gå på olika utställningar finns det alltid något nytt och spännande på gång. Bara i Stockholm finns det museum som handlar om allt mellan himmel och jord, vare sig man gillar antik historia, modern konst, alkohol eller frimärken.

De flesta riktigt berömda museerna på denna jord är ofta inriktade på ett visst ämne, som till exempel kyrkohistoria eller mode. På dessa museer kan man åtnjuta sällsynta eller ikoniska föremål och man kan gå på specialvisningar, föredrag och guidade turer. Det finns dock många museer som är mycket specialiserade, och det är just dem vi skall ta en titt på här nedan. I stället för att koncentrera sig på en viss tidsperiod eller ett geografiskt område är man istället fokuserad på specifika föremål eller företeelser, varav vissa kan verka förvånande eller till och med chockerande.

Hyundai Kia R&D Museum – Sydkorea

Är man intresserad av bilar kan man sedan ett årtionde tillbaka besöka detta museum med cirka 20 bilar, alla av märket https://www.hyundai.se, men endast om man blivit inbjuden. Hit kan man med andra ord inte bara knalla in utan museet är reserverat för mindre grupper som fått en inbjudan.

Ground Zero Museum – USA

Detta är ett museum som är byggt där terroristattacken i New York ägde rum den 11:e september, 2001. Här blir man

guidad och informerad om attacken och man kan se rester av byggnaderna, foton och delta i speciella konstutställningar som organiseras här.

Ramones museum – Tyskland

För fans av den närmast legendariska punkrockgruppen Ramones är detta museum, beläget i Berlin, ett absolut måste. Här kan man ta del av föremål och information om gruppen, lyssna på unika inspelningar, se på signerade foton och köpa souvenirer. Missa inte det lilla caféet som till största del har vegansk meny.

Sexmuseum – Holland

Amsterdam har länge varit känt för sin slappa attityd när det kommer till lätta droger och prostituering. Det så kallade Red District, där den ena bordellen följer den andra, är idag något av turistattraktion. Det kan därför verka passande att staden också har ett berömt sexmuseum där man kan se alla möjliga sexattiraljer, lära sig om sexhistoria och se tavlor och möbler inspirerade av erotik och poss.

Sulabhs internationella toalettmuseum – Indien

Är man av någon anledning intresserad av toaletter måste man absolut ta sig till detta udda museum. Här kan man följa toalettens historia ända sedan antiken, och se alla möjliga kreativa och innovativa sorters toaletter. Vissa toaletter är rena rama konstverken och man får en rejäl lektion om hygien genom tiderna.

dante