Fantastiska museum!

Fantastiska museum!

Det finns många intressant museum att besöka, både i Sverige och utomlands. Det finns också alla möjliga slags museum, från stora och påkostade historiska museum i en storstad, till små lokala museum som drivs av eldsjälar! Genom att gå på museum får man lära sig mycket, och ibland får man också chansen att träffa nya människor – i alla fall på de mindre. Det fina med museum är all intressant kunskap som man får ta del av genom att bara gå runt och titta!

Innan besöket

Innan man åker till en ny stad eller gör en bilsemester kan det vara klokt att leta efter intressanta museer i förväg. Om man åker till en stor stad har man säkert fått några museum rekommenderade, men det kan finnas flera ställen som man inte vet om. Leta runt på nätet! Man bör också titta på öppettider. Många museum är t.ex. stängda på måndagar – något man inte alltid tänker på då man är på semester. De kan också variera i pris: många museum kan vara gratis eller ha ett inträde till reducerat pris under vissa dagar eller lågsäsong – det kan vara klokt att kolla upp i förväg. Det tar också mycket tid att gå på museum, så man bör tänka igenom i förväg till vilka ställen man verkligen vill gå. Vissa museum är barnvänliga och passar en hel familj, medan många andra är roligare för barnet om det blivit lite äldre.

Liten, men naggande god

Det finns många små museum som ideella föreningar driver, t.ex. lokala muséer, som visar föremål från en särskild byggd. Oftast kan det finnas ett litet kafé i anslutning till muséet och de som driver stället brukar gärna ge personliga visningar. På de små muséerna finns en möjlighet att få höra lite extra, och också att få sitta ner och få en trevlig pratstund. Ibland kan man också köpa något fint på ett museum, som vackra tavlor, en intressant bok eller varför inte adventsstjärnor inför jul. Det finns alla möjliga muséer, från ställen med traktorer, till gamla gårdar som inte förändrats mycket och där man kan lära sig hur människor levde förr.

Det finns många välkända muséer, både i Sverige och utomlands. Ett känt ställe i Stockholm är Vasamuseet på södra Djurgården, i närheten av Gröna Lund. Det är ett gammalt skepp som de lyckats ta upp och sedan bevara, och som man kan titta på. Skeppet är från 1600-talet och kallas Regalskeppet Vasa.

Ett väldigt anrikt och känt museum är British Museum i London. Där finns Rosettastenen, en sten från Egypten med över tvåtusen år gamla inskriptioner med hieroglyfer. British Museum i London är gigantiskt stort och man hinner inte med hela stället på en dag. Det ligger ganska centralt, så det går bra att promenera dit och sedan återkomma en annan dag och titta på mer.

dante