Föreviga ert museibesök

Föreviga ert museibesök

Att besöka museer är ofta fantastiska upplevelser och ger kunskap och förståelse kring konst, historiska händelser och mycket mer. Att vandra runt bland målningar, utgrävningar och artefakter fyller oss med vördnad och respekt, och vi lämnar museerna med en påfylld kunskapsbank och fler insikter om livet i stort. Men hur kan vi ta med oss det vi just upplevt, och ge det en framträdande plats i våra liv istället för att låta det glida bort i glömska?

Pryd väggarna med utställningsposters

Det finns många sätt att föreviga våra museibesök på. Är vi riktigt intresserade av utställningarna vi just tagit del av kommer vi också per automatik att minnas mer av det vi lärt oss. Men vi kan såklart också utnyttja de museibutiker som ofta finns i anslutning till utställningarna. Där kan vi köpa med oss böcker och posters som kan pryda våra hem. Dyker vi ner i böckerna får vi en fördjupad kunskap om det vi upplevt på museet, och köper vi vackra ramar kan vi sätta upp våra inköpta posters på väggarna. Det blir en påminnelse om upplevelsen och samtidigt en vacker väggdekoration. Beroende på teman för utställningarna vi besöker kan vi låta affischerna lägga grunden för stilar och teman i olika rum, och byta ut dem allt eftersom vi besöker nya museer och utställningar.

Bli medforskare med dina barn

Har du barn som också varit med på museet kan ni tillsammans skapa och pyssla med utgångspunkt i det ni sett och upplevt. Diskutera och samtala, ställ frågor till varandra och forska fram svaren. På det här sättet får ni kunskapen att stanna kvar då ni båda lär er mer på ett väldigt lekfullt sätt. Ni kan ha en egen utställning i hemmet där ni visar upp era skapelser, ert pyssel och era dekorationer. Det finns mängder med roliga aktiviteter du kan göra med ditt barn med utgångspunkt i museibesök, och det blir ett roligt sätt att lära sig mer om olika områden. Att vara medforskare i sina barns liv är ett fantastiskt sätt att komma närmare barnen och bygga relationen med dem, då du inte bara är ”föräldern med alla svaren” utan istället bjuder in barnen att leta reda på svaren tillsammans. Det är grunden för ett livslångt lärande, både för dig och för dem. Låt museer och deras utställningar vara startskottet för ert gemensamma utforskande av livet och världen!

dante