Elektriska museer

Elektriska museer

Överallt har vi ett behov av el, om vi inte lever i bushen någonstans förstås. Om det vittnar de många elföretagen som erbjuder elavtal för företag och slåss om

kunderna till det förmånligaste priset. Men el har inte alltid funnits och det kan vara roligt att vända blickarna mot ett elmuseum för att se hur elektriciteten har utvecklats och under vilka olika former den finns. Det finns ett flertal sådana som kan vara särskilt lämpliga att ta med barnen som ofta fascineras av belysningar och finurlig teknik. Här följer några bra tips på unika museer, som var och ett visar elen på sitt sätt.

John Eklunds virtuella elmuseum

I Fagersta Bruk ligger John Eklunds virtuella elmuseum som både erbjuder roliga föremål och häftig belysning från forna glansdagar. Här får man en inblick i såväl industrialismens andetag, som unika miljöer och intressant teknik. Främst består museet av äldre elprylar och den som vill unna sig en bit historia samtidigt som man gör en liten utflykt till ett udda ställe, kan stanna till här på vägen. Utställningen innefattar både elektricitet från den gamla tidseran under industrialismen och gammalt utställningsmaterial i elektricitetens tecken överlag. Ägaren erbjuder även andra tjänster, såsom föreläsningar, uthyrning av material och rekvisita till filmer och dylikt, samt andra roliga överraskningar som står på tur.

Tekniska museet

På Norra Djurgården i Stockholm ligger Tekniska museet som inte bara bjuder besökaren på kluriga gåtor att titta på och lösa utan det här museet präglas även av elektricitet och teknik som hör ihop med den. Man kan gott säga att Tekniska museet är lika spännande för barn som för vuxna och det är aldrig tomt på folk, förutom vid stängningsdags förstås. För tillfället kan du som är nyfiken på lokalerna, bege dig till museet för att titta på utställningen ”100 Innovationer”, där du kan se eldsjälarnas tribut till elektriska uppfinningar och många andra föremål. I utställningen som inte enbart är tillägnad elektricitetens uppfinningsrika personligheter och föremål, kan du även hitta andra innovationer som fått stående ovationer under olika tidseror. Du kan också hylla din favoritinnovation på hemsidan.

Elektricitetsmuseet i Lissabon, Portugal

Låt oss styra kosan till sydligare breddgrader för att se vad det bjuds på här. I Lissabon ligger ett världsberömt elmuseum, mitt i distriktet Belém, som för övrigt har en imponerande historia – full av kultur och uppfinningar. Sida vid sida om de tematiska och även experimentella utställningar som rör elektriciteten, arrangeras det också ett antal kulturevenemang varje år. Museet är dock inte så gammalt – det invigdes 1990 och ägs idag av EDP (Energias de Portugal). Bredvid museet ligger ett stort kraftverk och mycket i själva museet har en förbindelse till kraftverket – man beskriver arbetsförhållanden, tekniska utmaningar från förr, osv.

dante