Museer

Museer

Att gå på museum kan vara både lärorikt och underhållande. Museer kan besökas världen över och är en fantastisk plats för att representera föremål och historia! Genom att besöka ett museum, kan man även få inspiration, utbilda sig och främja många intressen. Ett museum representerar ett avtryck av tiden och samhällets alla nyanser.

Museer genom tiderna

Museer har funnits längre tillbaka i tiden än vad vi tror och det första museet man funnit dateras ända tillbaka till 500 år f.Kr. under babylonisk tid. En kvinna vid namn Ennigaldi, dotter till den babyloniske kungen Nabonidus, hade huvudansvar för detta museum som räknas till världen första. Under historiens utveckling, har till en början museer varit till för de rikare inom välfärd och högre status. År 1471 donerade påven Sixtus IV skulpturer till museer för beskådan. Dessa typer av museer på den tiden kallades för kapitolinska museer och bestod av konst i alla former. Senare under 1500-talet då påven Julius II regerade, öppnades så kallade Vatikanmuseer för allmän beskådan. Sveriges första offentliga museum som öppnades upp är Naturhistoriska riksmuseet som startade sin samling för allmänheten redan på 1700-talet. Naturhistoriska museet har en enorm samling mineraler, skelett, fossiler, fauna, insekter och presenterar spännande utställningar med mera samt bedriver forskning.

Sveriges museer i nutid

Idag har vi en mängd fantastiska museer i Sverige som representerar naturmuseer, möbelmuseer som till exempel IKEA:s museum, vikingamuseer, historiska och tekniska museer. Det finns en mängd andra kategorier på museer som till exempel konstmuseer. Konsten är ofta donationer eller kvarlevor från gamla slott och herrgårdar. Man kan även finna modern konst på museer i Sverige. Konstmuseer kan ställa ut både statyer, skulpturer och tavlor. Tavlor kan i modern tid förevigas i tryck som posters i både moderna samt äldre bilder. Att inreda med vackra och unika posters kan skapa en härlig atmosfär i hemmet och förnya det.

Att besöka ett museum är spännande både för barn och vuxna och vi väljer ofta museum efter intresse. Vill man besöka några unika museer finns det en hel del spännande museer i Sverige. Det finns cirka 163 museer i hela Sverige totalt, både kända och mindre kända med spännande teman. Man kan bland annat finna ett museum om luffarnas liv som ligger i Boda. Museer utbildar och bevarar det kulturella arvet och ger oss riktiga föremål att kunna beskåda genom tiderna.

Framtiden är redan här i form av att vi dagligen skapar vår historia genom händelser och skapande. I framtiden finns det en del utmaningar för svenska museer i form av till exempel en allt större digitalisering och kanske museer ändrar sitt nuvarande koncept i att vara fysiska platser? Oavsett i vilken form museer skapas framöver är de fantastiska platser för lärande och upplevelser från många aspekter som samhälle, kultur och människor!

dante