Romerska klassiker

Romerska klassiker

Rom kallas inte för inte den Eviga Staden då det här finns kultur och historia som genomsyrar precis alla kvarter och vrår. Från arkeologiska bronsåldersfynd till modehistoria och doftande konstutställningar så finns det ett så enormt urval av saker att se att uppleva att många tycker att staden är som ett enda stort museum. Man kan inte ens gå på den berömda amerikanska hamburgerkedjan utan att man samtidigt får se några romerska kolonner som går genom etablissemanget.

För den som är intresserad av antik, romersk historia så är detta drömmålet och efter att man har skaffat sig en snygg resegarderob från Outletsverige så är man redo att bege sig till en av världens vackraste och intressantaste städer. Här följer några tips på fantastiska romerska museer som man kan få stor behållning av.

Nationalmuseum

Detta är ett av de vackraste men samtidigt minst kända museerna i Rom och det ligger uppe vid den centrala tågstationen Termini. I detta stora museum kan man se porträtt och statyer av kända romare och det finns en hel del vackra vaser och amforor att beundra. Den största behållningen får man dock av den översta våningen där man ställer ut mosaiker och muralmålningar från antika hem och palats. Missa inte Livias matsal, en av de vackraste och mest realistiska muraler som någonsin hittats. Ta en paus och sätt dig på soffan i mitten och njut av de detaljerade skildringarna av blommor, fåglar, frukter och växter.

Vatikanmuseerna

Bland världens största samlingar av antika och medeltida föremål, liksom renässansmålningar och gobelänger, hittar man i Vatikanmuseerna, som ligger alldeles bredvid Petrusplatsen. Här kan man spendera många dagar och man får räkna med att stå i kö. När man väl är inne kan man vandra bokstavligen i mil för att ta del av egyptiska, etruskiska, grekiska och romerska utställningsföremål, Rafaels målningar och det världsberömda Sixtinska Kapellet. Missa inte heller serveringen i trädgården där man kan njuta av en god drink och se alla världens nationer gå förbi.

Castel Sant’Angelo

Detta är egentligen ett kejserligt gravmoment som senare gjordes om till allt från fängelse, borg och påveresidens. Här har man ofta specialutställningar och man kan se den

tunnel som kopplade borgen till påvens egentliga residens i Vatikanen, så att påvar i knipa kunde fly. Missa inte takterrassen med en av de mest imponerande utsikterna över det romerska stadslandskapet.

Casa Romana

Inte långt från Forum Romanum kan man boka in sig på en visning av ett romersk hus som grävts fram under ett modernare palats. Med hjälp av projektorer återskapas huset och man kan se golvens och väggarnas målningar och mönster, det privata badhuset och matsal. Huset visas bara för grupper med guide så se till att boka tidigt om du verkligen vill gå.

dante