Hur doftar Caravaggio?

Hur doftar Caravaggio?

Har man turen att få resa till Rom så kan man i princip se fram emot att spendera sin tid i ett jättelikt museum, då hela staden är fullkomligen fullproppad med antika kvarlevor, museer, gallerier och utställningar. Här står statyer av kejsar Augustus sida vid sida med de senaste kreationerna inom världens främsta modehus och det går inte en dag utan någon form av kulturell händelse.

Rom är fullt av museer och många av dem ligger i gamla palats som tillhört Italiens främsta familjer, för att inte tala om alla påvar. I det så kallade Palazzo delle Esposizioni, Utställningspalatset, huserar man ofta konstutställningar som är på resande fot och år 2016 hade man en fascinerande installation om konstnären Caravaggio; en mycket begåvad men också extremt instabil italiensk konstnär som levde för fyrahundra år sedan.

Det unika med denna utställning var att man i stället för att försöka samla in så många av konstnärens verk som möjligt, gjorde man den till en enorm videoinstallation där besökarna satt utmed väggarna i olika lokaler. På de vita väggarna visades så Caravaggios alla verk, både de som finns utställda i museer och i privatsamlingar, till tonerna av specialkomponerad musik. Medan kameran zoomade in och ut ur de många mästerverken genomsyrades doften då och då av olika aromer, framställda av ett av Italiens äldsta parfymerier och på så sätt blev besöket en allround upplevelse utan like.

Tanken bakom detta unika sätt att ställa ut den berömda konstnärens verk var att sätta in besökaren i dennes värld och få en att uppleva 1500-talets ljus och doft, samtidigt som de långsamt växlande bilderna gav den något förvrängda och förvirrade sida som Caravaggio själv uppvisade många gånger.

dante