Det Brittiska museet

Det Brittiska museet

Få museer är så berömda som det Brittiska museet i London. Detta är ett absolut måste för alla som besöker den brittiska huvudstaden och har man inte möjlighet att göra det är det mycket väl värt att gå in på museets hemsida som har massor att erbjuda.

Här samlas utställningsföremål från världens alla kulturer och historia, och här kan man konstant delta i olika tillfälliga utställningar om allt mellan himmel och jord. Det organiseras visningar av de olika avdelningarna liksom föredrag med specifika teman, och man anordnar events för folk i alla åldrar. Få museer är så levande som det Brittiska museet och man behöver många dagar för att verkligen uppleva det och kunna ta del av dess myriad av utställningsföremål.

  • Antikens Egypten. Bland de permanenta utställningarna hittar vi bland annat den egyptiska avdelningen. Eftersom många av de främsta arkeologerna som grävde i Egypten på 1800- och 1900-talet har många föremål hamnar här, inte minst genuina mumier som allmänheten kan beskåda i stora glasmontrar.
  • Grekland och Rom. Detta är en av de mer kontroversiella avdelningarna, åtminstone om man är grek, då det är just här man finner de friser från Akropolis Parthenon tempel som Grekland så länge har försökt få tillbaka. Här finns även massor av intressanta föremål från de stora kulturerna som smycken, vapen och vardagsföremål.
  • Asiatiska avdelningen. Intresserad av japanska te-ceremonier eller hur man framställer kinesiskt silke.Efter århundraden av handel via det ostindiska kompaniet har britterna samlat på sig en enorm kollektion från många asiatiska länder.
  • Myntavdelningen. Är man inte specialintresserad av mynt och medaljer är det lätt hänt att man bara passerar denna utställning men då går man miste om något unikt. Här finns en av världens största samlingar och man kan ta del av alltifrån antika mynt från Mellanöstern till vikingavaluta och specialutgåvor av Europas monarker.
  • Amerika. Vem tycker inte att det är spännande med azteker och inka-indianer? Utställningen innehåller rituella masker, mystiska föremål och spännande information om dessa fascinerande kulturer som så plötsligt dog ut med europeernas intågande.

Annat än utällningar

Förutom de många permanenta och tillfälliga utställningar som pågår så har det Brittiska museet också mycket annat att erbjuda. Man kan till exempel följa deras arbete inom olika forskningsområden genom att besöka museets hemsida och man kan komma med sina barn för att de skall få delta i speciella workshops, som till exempel att vara med i en låtsasutgrävning.

Museet har också också en fantastisk butik som man även kan handla från online och här hittar man fina presenter både till sig själv och andra. Förutom kopior av museets artefakter har man också många fina föremål som leksaker, heminredningsartiklar, smycken och pussel baserade på vad man ställer ut och de kan fungera som roliga och ofta vackra påminnelser om det spännande British Museum.

dante