Världens mest besökta museum

Världens mest besökta museum

Längs gatorna i Paris finns många museer. Att beskriva Paris som museernas huvudstad är lika sant som det är lätt. Det finns omkring 150 museum i staden, varav några av världens mest exklusiva som inhyser verk och föremål för miljarder dollar. Flera av stadens museer tillhör de mest besökta turistattraktionerna i Europa i sällskap med sevärdheter som Eiffeltornet, Colosseum och Big Ben. Museet med stort M är Musée du Louvre, ofta bara kallat Louvren. Som en av Paris skönaste skönheter är det världens mest besökta museum.

Louvrens unika historia

Louvren ligger längs Rue de Rivoli i den majestätiska byggnaden Palais du Louvre med tillhörande flyglar. Byggnaden i sig är ett historiskt monument och slottet byggdes så tidigt som 1190 som en fästning för att skydda Paris mot vikingaanfall. Under 1300-talet blev slottet kunglig bostad då dåvarande Kung V valde att flytta in på det vackra slottet.

Byggnaden har sedan byggts ut i omgångar, och den största delen av nuvarande Louvren började byggas 1535 efter ritningar av arkitekt Pierre Lescot. Louvrens främsta symbol idag, den så kallade Louvrenpyramiden i glas, invigdes så sent som 1989. Den har nog de flesta sett i sin kurslitteratur på lektionerna i franska. Den fungerar idag som entré till museet. Med sin unika design har faktiskt själva glaspyramiden blivit en sevärdhet i sig.

En plats för mästerverk

Louvren är ett konstmuseum och kan uppvisa flera av världens exklusivaste verk i original. Totalt inhyser museet över 460 000 föremål och ungefär 35 000 verk finns utställda i museets olika avdelningar. Det finns ett utbud av föremål och konst från hela världen och alla tidsepoker. Från verk med ursprung i de antika civilisationerna runt Nilen till islamisk konst till moderna skulpturer och målningar från hela världen.

Kronjuvelen är givetvis oljemålningen Mona Lisa, målad av Leonardo da Vinci under det tidiga 1500-talet. Ett av världens mest berömda och omtalade konstverk. Det hemlighetsfulla leendet från den mystiska kvinnan lockar miljontals besökare till Louvren. Alla med en gnutta av intresse för konst fascineras av att se detta historiska verk i original.

Ett annat verk som sticker ut lite extra bland alla mästerverk är oljemålningen La Liberté guidant le peuple, målad 1830 av Eugène Delacroix. Tavlan har blivit en symbol för den franska historien med franska revolutionen och tillhörande frihetskamp. Kvinnan i mitten av verket, kallad Marianne, har blivit en nationssymbol för de klassiska slagorden ‘liberté, égalité, fraternité’.

I övrigt finns verk i mängder från legendariska konstnärer som Michelangelo, Monet, Rembrandt, Rubens och Titian. I princip alla konstens storheter finns representerade i någon form på Louvren. Också bland den enorma samlingen av skulpturer finns många guldkorn. Bland annat Nike från Samothrake som brukar betraktas som den hellenistiska konstens största mästerverk.

dante