Antikens Egypten har stark dragningskraft på de flesta människor och få händelser inom arkeologins värld är så spännande som utgrävningarna av den unge faraon Tutankhamuns grav. Här hittade man guldföremål av högt konstnärligt och kulturellt värde, möbler och matvaror som inte sett dagens ljus på tusentals år och, inte minst, den enorma och intrikata sarkofag som kungens mumie vilade i.
I flera år så har utställningen om Tutankhamun rest runt i världen och under sin tid i Sverige fick den många besökare i alla åldrar där den huserades i Frihamnen i Stockholm. Här fick man lära sig om hur livet såg ut i det antika Egypten och vad man det om denna unge man som dog innan han hann blev vuxen men som ändå hedrades med rikedomar av stor skönhet och värde. Själv hade han nog inte blivit så glad över att man plundrat hans grav, men å andra sidan hade han nog gillat den uppmärksamhet han fått trots sin korta livstid. Och hur var det egentligen med den där berömda förbannelsen som skall ha drabbat dem som var involverade i utgrävningarna?
Många av utställningsföremålen under denna resande turné är inte de ursprungliga, utan exakta kopior och återgivningar. Detta var ett beslut man fattade redan från början då en så långvarig resa med allra största säkerhet skulle innebära risker för dessa föremål som är så gamla och fragila. Man döpte utställningen till Tutankhamun – graven och skatterna och visade bland annat hur de många föremålen låg placerade då arkeologerna för första gången kom in i det underjordiska utrymmet.
Om man inte hann se utställningen innan den stängde dörrarna år 2017 så kan man antingen följa efter den till USA där den nu reser runt, eller gå in på dess svenska hemsida där man fortfarande berättar om den. Det finns bland annat en interaktiv karta över graven där man kan trycka på särskilda punkter och på så sätt få extra information om fynden.