En upplevelse som ger kunskap och inspiritation

En upplevelse som ger kunskap och inspiritation

Det är alltid en speciell känsla att kliva in i ett museum, lukten, människorna och så klart det museet ställer ut. Det finns alltid barn som ser lite halvuttråkade ut och som först skiner upp vid att det finns möjlighet till glass i museets café. Kulturtanter som intressant observerar varje penseldrag på de stora mästarnas konstverk eller som iakttar varje litet stygn på en outfit någon kunglighet bar för ett par sekler sedan. Skolklasser som får en tur av en guide som berättar samma sak för femtioelfte gången men med lika stor passion som om det vore den första.

Kreativitet som föder inspiration

Att gå museum är den optimala destinationen för de flesta, för den som är genuint intresserad, för den som bara vill ha coola bakgrunder till sina selfies och när det regnar för den som egentligen vill ligga på stranden och sola. Utställningarna, som brukar variera mellan gammalt och modernt, gör att man ibland hör någon viska ”att det där kan man göra själv” om något föremål som ställs ut eller som finns till försäljning i museishoppen. Det är fantastiskt när man blir inspirerad av att skapa själv. Hjälp att förverkliga din inspiration finns ju överallt men kika gärna på Buildor för att göra verklighet av din inspiration. Tänk bara på att inte viska så att en möjlig och livs levande konstnär skulle råka höra. Kanske blir det inte ett konstverk som inspirationen leder till utan en ny inredning i en speciell stil du gillade från ett foto.

Upplevelsen

Även om man inte har råd att köpa de dyrbara tavlorna eller har plats för jättelika statyer av marmor kan man alltid ta med sig konsten hem. Ens minnen, inspirationen, känslan i mötet med ens första Picasso, den kan inte köpas för pengar. Den är ovärderlig så vida att du inte längtat efter att se ett känt konstverk och efter du sett den tänker ”jag trodde att den skulle vara större”. Som så många museibesökare gjort framför da Vincis Mona Lisa. Våra förväntningar kan både förgylla och förstöra våra upplevelser och så även mötet med konst och historia. Det är speciellt att stå framför ett föremål eller konstverk som överlevt tidens rand. Som sett likadant ut under fred som under krig. Som bytt ägare, platser och slutligen hamnat framför just dina ögon. Det ger oss en liten glimt in i en värld som lagts till glömska men kvar finns just det här föremålet som viskar hemligheter till våra historiker, att tolka och berätta om. Historikerna som översätter föremålet till ett nätt litet plakat med det allra viktigaste för att oss att snabbt läsa, begrunda och stoppa in i vår kunskapsbank att ta fram när vi som helst önskar.

dante