Världens märkligaste museer

Världens märkligaste museer

Ett museum är till för att uppvisa föremål av intresse, att utbilda allmänheten och att främja kunskap i allmänhet. Det kan också erbjuda tankeprovokationer och vackra konstverk och för att ett museibesök skall vara riktigt lyckat gäller det att utställningarna är välgjorda och bra presenterade.

Medan vissa utställningar och museer drar automatiskt på grund av deras teman, som till exempel modern konst eller antikens Egypten, så är andra intressanta för att de har extremt ovanliga eller underliga utställningsföremål. Här följer en lista på några av världens märkligaste som kanske kan locka er som söker museibesök som är annorlunda.

  • Plastinarium, Guben, Tyskland. Denna utställning är helt inriktad på den mänskliga anatomin och består av verkliga kroppar som dissekerats och bevarats och sedan placerats i naturtrogna positioner. Här kan man till exempel se en människokropp utan hud som är på väg att skjuta pilbåge, och man kan se varje muskel och led. Inte för de hariga, här gäller det att ha en mage av stål!
  • The Museum of Sex, New York, USA. Kanske inte ett museum man vill besöka med sina föräldrar men annars ett intressant ställe att besöka. Här finns det tiotusentals föremål som alla har med sex att göra och det är vanligt med installationer och tillfälliga utställningar. Man kan hoppa i luftslott utformade som vaginor och bröst och man kan betrakta alla former av sexleksaker.
  • Fallologiska museet, Reykjavik, Island. Här har vi ett museum helt tillägnat åt penisar och besökare får se allt från mänskliga organ till valrosspenisar. Hittills stoltserar man med cirka 200 uställningsobjekt.
  • Tortyrmuseet, Amsterdam, Holland. Precis som namnet antyder så handlar det här om ett museum helt ägnat åt olika former av tortyr och deras redskap. Här växlar man mellan medeltida tortyrredskap och avrättningsinstrument och moderna tortyrmetoder, och det ställer frågor om vad skillnaden är och om tortyr någonsin kan berättigas. Kontroversiellt, tankeväckande och ganska så otäckt.
  • Sulabs Toalettmuseum, New Delhi, Indien. Ja, här får man gå på utställning om toaletter och även om det kan låta ganska tråkigt så är detta i själva verket ett både fascinerande och vackert museum. Historiska toaletter som tillhört den indiska aristokratin, belagda med juveler och utsökt smide, här får man en helt annan bild av vad man någonsin tyckt om muggen.
dante