Museum – historia till eftervärlden

Museum – historia till eftervärlden

Det finns idag tusentals museer runt om i världen där du kan se allt från förhistoriska föremål, konst, bilar, sexleksaker, kläder, vaxdockor till moderna föremål. Ett museum finns för att bevara historia och föremål för yngre generationer som inte haft möjligheten att uppleva dessa föremål eller dess historia under sin levnadstid. Bara i Sverige så finns det hundratals museum som exempelvis nationalmuseet, Wasa varvet, kulturhistoriska museet, tekniska museet och många fler. Det finns också många museum som bildas för att komma ihåg kända personer som gjort avtryck under sin levnadstid som exempelvis Abba museet, Ronnie Peterson museet, Astrid Lindgren museet och flera andra. Här kan du ofta ta del av hur den personer bodde, hur personens uppväxt var och de alster som personen producerade.

Många museum drivs ideellt vilket innebär att närstående eller andra personer betalar för ett museums kostnad ur egen ficka. För att kunna starta upp ett museum så kan det ibland krävas att personerna behöver låna pengar för att ha råd att göra museet. Gå in på https://www.zmarta.se/ för att enkelt kunna ta ett lån och få möjligheten att starta upp ditt museum inom en snar framtid.

Olika typer av museum

Beroende på vad man är intresserad av att få veta mer om så finns det massor av olika museum som man kan besöka, både i Sverige, men även stora och kända museum i andra länder. Om man vill veta mer om de Sveriges militär och historia så vinns det över 40 museum spridda över hela Sverige där man bland annat kan få information om marinen, armén och om svensk krigshistoria. Det mest kända krigsmuseet hittar man i Stockholm, sjöhistoriska museet, där man hittar ett brett utbud av både historia och militära detaljer.

Konstmuseum är också mycket populära och här kan man välja att se gammal konst, modern kost eller alternativ konst, beroende på vad man är intresserad av. I Stockholm så hittar man konst men även mycket utställningar på Nationalmuseet. I Paris så kan man besöka Louvren där man kan se många kända tavlor och andra konstföremål från historiska målare och konstnärer, som bland annat Leonard de Vinci.

Som tidigare nämnts så finns det också många små museer där man kan finna föremål för ett specifikt område. Bland annat så kan man besöka museum där man kan se historiska flygplan, 50-tals bilar eller museum med veteranfordon före kriget. Det finns också många hem som har öppnats upp där man kan se hur kända personer genom historien har bott och även deras bidrag till konstvärlden, oavsett om det är konstnärer, musiker eller författare.

dante