Andy Warhol – ett liv

Andy Warhol – ett liv

En av konstvärldens mest innovativa men också provokativa personligheter var amerikanen Andy Warhol vars popkonst förändrade tänkandet runt vad konst är. Utställningen om denna märkliga karaktär med det karaktäristiskt ljusa hårsvallet och stora glasögon kom till Det Moderna Museet i Stockholm år 2008 och drog till sig en stor publik.

Här fick man lära känna Warhols många passioner och sysselsättningar och utställningen följde hans karriär från början till slut. Förutom de berömda bilderna av Marilyn Monroe och Campbellsoppa lyckade Warhol påverka hela sin sam- och eftertid genom att göra populärkulturen till utställningsvärdig på gallerier och museer. Han medverkade i att göra de första musikvideorna och han uppfann det idag så vanliga sättet att intervjua kändisar på genom att göra samtalet till mer av ett vardagssnack än en radda hövliga frågor. Detta kan man idag se i allt från Skavlan till Jimmy Fallon och det är få som vet att det var Warhol som började denna intervjustil.

Utställningen kallades i det Moderna Museet för Andra röster, Andra rum och här fick man se Warhols skisser och anteckningar, foton, inspelningar och bilder. Det var många som gick därifrån med en helt annan bild av Warhol innan de kom, och det är bland annat det som är syftet med en museiutställning.

dante