Nordiska museet

Nordiska museet

Befinner man sig i Stockholm och gillar museer så är man riktigt lyckligt lottad då det här finns ett enormt utbud för alla åldrar och intresseområden. Man kan spendera många dagar bara på att gå på museum och det kommer ständigt nya utställningar som är värda ett besök.

Ett av de mest imponerande museerna är Nordiska museet som inte bara har en fascinerande samling och bra utställningar utan dessutom är en av de mest karaktäristiska byggnaderna i staden. Här är det inte fråga om någon neoklassicistisk struktur eller betonglåda utan om ett jättelikt renässansslott med gotiska inslag som tronar över huvudstadens siluett med sina spirande torn och enorma detaljrikedom. Även invärtes är byggnaden imposant och det första man får se när man kommer in är en monumentalskulptur av en tronbestigen Gustav Vasa som blickar ner på sina undersåtar i den enorma vestibulen.

Det Nordiska museet grundades av Artur Hazelius, samme man som låg bakom Skansen, och hans vision var alltid att bevara det svenska kulturarvet. Museet fokuserar än idag på samhället Sverige och har många utställningar som berör både historiska och moderna frågor: hur man levde förr i tiden, hur mode inspirerat det svenska samhället och vilka traditioner svenskar firar.

dante