Skansen

Skansen

År 1891 invigdes det stora friluftsmuseet och Djurgården Skansen och än idag är det ett av de främsta museerna i Sverige, Man kan också stoltsera med att vara världens äldsta museum i sitt slag och sedan man slog upp portarna har miljontals besökare kommit hit.

Ordet skans syftar till en slags befästning och området som detta friluftsmuseum täcker är enormt och erbjuder besökaren ett stort antal byggnader, affärer, djur och underhållningsplatser. Här firar man Valborg och allsång, och här kan man dansa gammeldans, gå på julmarknad och äta stans godaste våfflor, för att sedan förskräckas av kungskobror och giftiga grodor.

Artur Hazelius

Grundaren av Skansen hette Artur Hazelius och han var en riktig eldsjäl. Hjärtat klappade för den svenska kulturen och han var så orolig för att Sveriges kulturarv en dag skulle gå förlorat att han både grundade Skansen och det Nordiska museet i närheten av varandra.

Hazelius levde på 1800-talet och var en passionerad folklivsforskare som spenderade hela sitt liv med att studera och bevara det svenska folklivet. Han var intresserad av folkdäkter och traditioner, hantverk och slöjd och hans vision av Skansen var att man för alltid skulle kunna ta del av landets vackra kultur.

Idag kan man som besökare fortfarande få se hur affärer och hantverkerier såg ut förr i tiden. Man kan gå in i glasbruket och se män och kvinnor framställa vackra föremål genom att blåsa i den glödheta glasmassan och man kan besöka smeden och se hans skickliga hantering av allehanda metaller. Här finns en gammal post med brevbärare i tidsenlig klädel och i det lokala konditoriet bjuds på godsaker och kaffe i finporslinet. De människor som arbetar här går hem efter att dagen är över men ursprungligen lät man hela familjer bo i området i utbyte mot att besökare fick se på dem då de utförde sina arbeten. Många av dessa familjer var fattiga, varav Skansen blev en välsignelse för dem.

Djuren

Skansen är också en stor djurpark och har man tur kan det vara matningsdags när man är där, och man kan följa glada sälar och misstänksamma ugglor få sina luncher. Här finns också ett fascinerande terrarium med ormar och insekter från hela världen, liksom apor, krokodiler och exotiska fiskar. Är pytonormen Snoddas på humör kan man till och med få klappa honom.

Att besöka Skansen är en upplevelse för alla åldrar och ett unikt friluftsmuseum som bevarat Sveriges kulturarv på ett mycket unikt sätt.

dante