Akropolismuseet

Akropolismuseet

Det gnälldes och klagades i många år hur fruktansvärt ful den nya byggnaden var men då

Akropolismuseet slog upp sina dörrar för allmänheten för nästan tio år sedan var det många röster som tystades. När det äntligen stod klart var det få som kunde motstå dess genialiska arkitektur, som inte bara liknar en modern version av Akropolis och dess tempel utan som dessutom reflekterar dess linjer och kompletterar dess upplysning om kvällarna.

I Akropolismuseet kan man se antika föremål som hittats på Akopoliskullen i centrala Athen, inte minst den berömda fris från templet Parthenon som delvis stals av en viss lord Elgin på 1800-talet och som idag är en källa till ett långvarigt gräl mellan greker och engelsmän. Här man kan också bese de praktfulla karyatiderna på nära håll, vackra pelare utformade som kvinnor med individuella hårstilar och ansikten. Sedan får man inte glömma alla utsökta mindre statyer, vaser och metallföremål som länge låg och möglade i mörka förvaringslokaler och som nu äntligen kan beses av allmänheten.

Har man tur så är det fredag när man är i Athen, och då bjuds det på jazzkväll fram till midnatt i Akopolismuseets restaurang. Till tonerna av saxofon kan man så beundra den upplysta tempelborgen, samtidigt som man njuter av kökets prisbelönta meny. Är det varmt nog finns det dessutom en stor terass som för en ännu lite närmare det imposanta Parthenontemplet.

Akropolismuseet har också fina affärer där man kan köpa specialdesignade pappersvaror, t-shirts och väskor och här finns många intressanta böcker att botanisera bland. En allround upplevelse som inte bör missas!

dante